Novosti

29. dec 2018.

Obuka o sticanju trenerskih veština u oblasti zaštite uzbunjivača

Pravo na uzbunjivanje i zaštita uzbunjivača važan su faktor u borbi protiv korupcije i razvoju društva

Pročitajte više
28. dec 2018.

Obuka o obradi i analizi podataka za predstavnike Agencije i Saveta za borbu protiv korucpije

Ovom obukom dodatno su unapređene analitičke veštine učesnika, kao i veštine prikupljanja i obrade podataka u realnom okruženju

Pročitajte više
25. dec 2018.

Održano osam okruglih stolova na temu posrednih dokaza i efikasnog upravljanja postupkom

Cilj radionice bio je pružanje podrške predstavnicima institucija za efikasno i uspešno procesuiranje osoba u oblasti privrednog kriminala i korupcije i osiguranje uspešne primene Zakona o organizacij i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije

Pročitajte više
3. dec 2018.

O "Sprečavanju sukoba interesa i kontroli prihoda i imovine funkcionera" u 11 gradova u Srbiji održano 13 obuka

Na 13 seminara, učestvovalo 696 učesnika

Pročitajte više
10. okt 2018.

Protiv korupcije na lokalnom nivou

Za uspešnu borbu protiv korupcije na lokalnom nivou važno je razvijanje i primena lokalnih antikorupcijskih planova

Pročitajte više
27. sep 2018.

Održana konferencija o primeni novog zakona u borbi protiv korupcije

Glavni cilj Zakona je da ojača i osnaži ulogu tužioca u vođenju i usmeravanju kaznenih istraga u čvrstoj saradnji sa policijskim istražiteljima i predstavnicima svih drugih institucija neophodnih za uspešnu krivičnu istragu i procesuiranje krivičnih dela korupcije

Pročitajte više
12. sep 2018.

STAVOVI GRAĐANA O KORUPCIJI: NAJVAŽNIJI NALAZI

Istraživanje javnog mnjenja „Stavovi građana o korupciji“ sprovedeno je u okviru aktivnosti projekta Prevencija i borba protiv korupcije s ciljem utvrđivanja stepena vidljivosti i prepoznatljivosti institucija uključenih u borbu protiv korupcije, poverenja građana prema ovim institucijama, kao i percepcije raširenosti korupcije u Srbiji.

Pročitajte više
09. sep 2018.

Prevencija korupcije na lokalnom nivou

Lokalni antikorupcijski planovi deo su preventivnih antikorupcijskih mehanizama na nivou lokalne samouprave, za čije praćenje i ostvarivanje ogroman doprinos daju i organizacije civilnog društva.

Pročitajte više
05. sep 2018.

Značajna uloga organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije

U institucionalnom razvoju od 2005. do 2018. u borbi protiv korupcije u Srbiji učinjena su dva veoma važna koraka – osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije i dalje unapređenje i jačanje institucija

Pročitajte više
25. jun 2018.

Održana zajednička obuka profesionalaca za borbu protiv korupcije

Cilj zajedničke obuke je jačanje kapaciteta državnih institucija u sprovođenju novog zakona kojim je unapređena njihova saradnja u zajedničkoj borbi protiv korupcije.

Pročitajte više
19. jun 2018.

Razvoj obuke o etici i integritetu u javnom sektoru

EU projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ i Pravosudna akademija prilagođavaju program obuke za državne službenike u pravosuđu kroz dve radionice za zaposlene u Visokom savetu sudstva. Cilj radionice je jačanje etičkih standarda zaposlenih u javnoj upravi i smanjenje korupcije.

Pročitajte više
05. jun 2018.

Priprema Nacrta zakona o sprečavanju korupcije

Novi zakon,kojim bi se unapredio rad Agencije za borbu protiv korupcije,jedan je od najvažniji propisa. Ministarstvo pravde nastavlja sa pripremom nacrta koji će uputiti Vladi

Pročitajte više
18. maj 2018.

Zakon o lobiranju povećava transparentnost u donošenju propisa

Srbija priprema svoj prvi Zakon o lobiranju, čime se povećava transparentnost u procesu donošenju propisa. Način i stepen regulisanja razlikuju se u zemljama članicama EU, što Srbiji omogućava usvajanje najboljih rešenja.

Pročitajte više
13. maj 2018.

DRUGI O NAMA – Institut za uporedno pravo

U Institutu za uporedno pravo u Beogradu je 26. aprila 2018. godine uspešno održan okrugli sto „Uloga finansijskog forenzičara i službenika za vezu u krivičnom postupku, a u organizaciji našeg Instituta. Okrugli sto je otvorila predsednica naučnog veća Instituta za uporedno pravo i viši naučni saradnik Doc. dr Jelena Ćeranić, a moderator okruglog stola je bila dr Jelena Kostić, naučni saradnik Instituta.

Pročitajte više
28. mart 2018.

Obuka za funkcionere i zaposlene u obrazovanju i vaspitanju

U okviru projekta “Prevencija i borba protiv korupcije” koji je finansiran iz pretpristupnih fondova IPA 2013 EU Programa za Srbiju, a u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, organizuje se ciklus obuka u više gradova i opština u Srbiji počev od marta 2018. godine, na temu „Sprečavanja sukoba interesa i kontrole imovine i prihoda funkcionera“.

Pročitajte više
22. mart 2018.

Drugi sastanak Nadzornog odbora održan nakon prvih šest meseci implementacije projekta

Projekat je obučio više od 230 potencijalnih članova jedinica zaduženih za istraživanje slučajeva korupcije, pranja novca i srodnih kriminalnih aktivnosti. Pored toga, Projekat je analizirao strateški okvir za borbu protiv korupcije i raspoložive mehanizme, te dao preporuke za poboljšanje.

Pročitajte više
21. mart 2018.

Dobra koordinacija, uspešna saradnja

Zajedničko planiranje i razmena informacija između međunarodnih donatora, razvojnih agencija i državnih organa doveli su do jačanja veština neophodnih za uspešnu implementaciju novog zakona o borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Pročitajte više
07. mart 2018.

Početak rada udarnih grupa

Emisija RTV Pravi ugao - gosti emisije BRANKICA MARIĆ, rukovodilac posebnog odeljanja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i RADOMIR ILIĆ, državni sekretar u ministarstvu pravde.

Pogledajte snimak emisije
26. februar 2018.

Obučene buduće udarne grupe – novo oružje u borbi protiv korupcije

Nakon intenzivnih obuka više od 230 učesnika o tehnikama finansijskih istraga, udarne grupe su spremne da istraže i krivično gone složene slučajeve korupcije.

Pročitajte više
3. januar 2018.

RTS VESTI - Srbija dobija regionalne centre za borbu protiv korupcije

Ministarka pravde Nela Kuburović očekuje da će novim Zakonom tokom 2018. godine biti ostvaren jedan od od prioriteta Vlade Srbije.

Pročitajte više