Tim

James May

Ekspert za finansijski kriminal

James May je viši stručnjak za finansijski kriminal/prevenciju korupcije sa preko 35 godina iskustva u implementaciji zakonodavstva za borbu protiv korupcije i politikama u državnim institucijama i agencijama sa specijalizovanim iskustvom koje uključuje istrage, upravljanje, savetovanje i podršku u istragama koje uključuju organizovani krimnal, korupciju, terorizam, i ostale istrage finansijskog i ekonomskog kriminala i oduzimanja imovine za Upravu za trezor SAD-a, Sektor za pravosuđe SAD-a, i međunarodne organizacije za sprovođenje zakona.

James je bio angažovan kao Rukovodilac velikih projekata kao što su komponenta Programa finansijskog kriminala međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci “International Criminal Investigative Training Assistance Program“ (ICITAP) – u Bosni i Hercegovini u periodu od septembra 2007. do decembra 2013. godine (ukupan budžet: 4,5 miliona USD). Pomogao je u osnivanju inicijalne Finansijske obaveštajne službe u Bosni i Hercegovini u periodu od januara 2004. do decembra 2005. godine. Pre toga bio je specijalni agent i nadzorni specijalni agent Uprave za trezor SAD-a.

James ima veliko iskustvo u kreiranju nacrta dokumenata za borbu protiv korupcije, veliko iskustvo u pružanju usluga izgradnje kapaciteta državnim organima u oblasti prevencije i istrage protiv korupcije, veliko znanje Poglavlja 23 i zahteve za pristupanje EU u oblasti borbe protiv korupcije i dokazano iskustvo u vođenju kompleksnih istraga o značajnim kršenjima zakona uključujući kriminal „belih okovratnika“ („white collar crime“), velike finansijske prevare, javnu korupciju, finansiranje terorizma, organizovani kriminal i pranje novca.