Disable Preloader

Novosti

 

Ovom obukom dodatno su unapređene analitičke veštine učesnika, kao i veštine prikupljanja i obrade podataka u realnom okruženju

Predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije i Saveta za borbu protiv korupcije učestvovali su u petodnevnoj obuci „Obrada i analiza podataka“, koja je u organizaciji projekta, održana od 24-28. decembra 2018. Prva dva dana održana su u prostorijama Pravosudne akademije, a poslednja tri dana praktične obuke u prostorijama Srpsko-korejskog informatičkog pristupnog centra (SKIP) Beogradu.

Na obuci je učestvovalo 16 zaposlenih iz Agencije i Saveta koji obavljaju poslove prikupljanja, obrade i analize podataka potrebnih za pripremu različitih izveštaja i sprovođenja analiza na osnovu kojih je moguće utvrditi i prikazati vrednosti i trendove u kretanju pojava, eventualne korelacije, utvrditi i/ili ukazati na rizike i moguća kršenja propisa, kao i nesvrsishodnost u upravljanju javnim sredstvima.

Ovom obukom dodatno su unapređene analitičke veštine učesnika, kao i veštine prikupljanja i obrade podataka u realnom okruženju. Tokom obuke učesnici su se upoznali sa izazovima u prikupljanju i obradi podataka, kao i besplatno dostupnim alatima koji obradu i analizu čine efikasnijim.

Predavači su bili Nemanja Nenadić iz NVO Transparentnost Srbija i Aleksandar Ivić, IT ekspert za e-upravu, procese i otvorene podatke koji su koncipirali obuku tako da pruži učesnicima dovoljno teorijskih i praktičnih znanja, kako bi kroz individualni rad na računarima primenili softverske programe na konkretnim setovima podataka.

Tokom januara i februara 2019. planirane su nove obuke u okviru drugih projektnih aktivnosti koje će biti organizovane u saradnji projekta i SKIP Centra.