Disable Preloader

Novosti

Održana zajednička obuka profesionalaca za borbu protiv korupcije

 

Cilj zajedničke obuke je jačanje kapaciteta državnih institucija u sprovođenju novog zakona kojim je unapređena njihova saradnja u zajedničkoj borbi protiv korupcije.

Više od 50 predstavnika državnih institucija koje su uključene u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala učestvovalo je u dve trodnevne obuke koje su zajedno organizovali projekat Prevencija i borba protiv korupcije, koji finansira Evropskaunija i projekat OPTAD (Kancelarija za razvoj, pomoć I obuku tužilaštva) Ministarstva pravde SAD, u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije, Republičkim javnim tužilaštvom i Pravosudnom akademijom. Učesnici su bili službenici i specijalnih odeljenja formiranih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu.

Cilj zajedničke obuke održane u Ečkoj u dve istovetne sesije, 7-9. i 11-13. juna 2018. je da se pruži podrška državnim institucijama u sprovođenju Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, koji je u primeni od 1. marta 2018. godine.

Skupu su prisustvovali predstavnici pravosudnih organa, Agencije za borbu protiv korupcije, policije,Poreske policije, Uprave carine, Uprave za javne nabavke, tužioci, Agencije za privredne registre, Narodne banke Srbije, Državne revizorske institucije, Republičkog geodetskog zavoda i Uprave za sprečavanje pranja novca.

Drugog dana obuke, prisutnima se obratio Nj.E. gospodin Kajl Skat, američki ambasador u Republici Srbiji, istakavši značaj borbe protiv korupcije i podrške koju SAD pružaju Srbiji u toj borbi.

Radomir Ilić, državni sekretar Ministarstva pravde, zahvalio se svima na podršci u organizaciji događaja i istakao da će Ministarstvo aktivno pratiti primenu Zakona koji je omogućio povezvanje svih državnih institucija i organa u zajedničkoj borbi protiv korupcije.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić naglasio je da je neophodna sinergija svih predstavnika insitucija koje će međusobno povezane raditi na slučajevima korupcije.

Zamenik republičkog javnog tužioca Miljko Radisavljević je istakao da je edukacija profesionalaca ključna za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala. On je vodio ove dve trodnevne obuke zajedno sa američkim i ekspertima na projektu EU.

U nastavku radionice, Marćelo Repići, task menadžer Delegacije EU u Srbiji zahvalio se učesnicima i naglasio da će projekat nastaviti da pruža aktivnu podršku kroz organizovanje obuka za predstavnike institucija. On je podsetio na borbu koju je protiv sicilijanske mafije vodio Đovani Falkone, italijanski sudija koji je ubijen 1992.godine. “Prati novac i naći ćeš krivično delo”, govorio je Falkone.

Ova obuka je organizovana kao praktična radionica za profesionalce koji će se boriti protiv korupcije u svakodnevnom poslu. Učesnicisu u grupama razgovarali o ulozi službenika (oficira) za vezu, novim metodama sprovođenja krivičnih istraga, odnosu između tužilaca, policije i oficira za vezu, izradi odgovarajućih procedura, najboljoj praksi i pristupima,kako bi se novim specijalizovanim jedinicama omogućila proaktivna borba protiv korupcije.

Ocenjeno je da je obuka u Ečkoj podrška Vladi Srbije u sprovođenju novog Zakona sa ciljem da se efikasnije i delotvornije istraže i krivično procesuriraju slučajevi korupcije i privrednogkriminala.  

Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, uspostavljena su u okviru viših javnih tužilaštava i viših sudova,na osnovu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i posebna organizaciona jedinica za borbu protiv korupcije u okviru policije. Zakon predviđa i određivanje služebnika (oficira) za vezu u 13 državnih institucija koje se bave su zbijanjem korupcije. Od 1. marta 2018. tužioci mogu da formiraju udarne grupe za istrage kriminalnih aktivnosti u skladu sa novim zakonom. Osim specijalizovanog tužioca i eksperta finansijske forenzike, udarna grupa će uključivati i stručnjake iz drugih državnih organa koji mogu doprineti istragama.