Disable Preloader

Novosti

Prevencija korupcije na lokalnom nivou

 

Lokalni antikorupcijski planovi deo su preventivnih antikorupcijskih mehanizama na nivou lokalne samouprave, za čije praćenje i ostvarivanje ogroman doprinos daju i organizacije civilnog društva.

Predstavnici lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva prisustvovali su skupu „Prevencija i borba protiv korupcije na lokalnom nivou – koordinacija i saradnja“, koji je u organizaciji projekta Prevencija i borba protiv korupcije održan od 5-8. septembra 2018. u Nišu i Kraljevu.

Cilj skupa bilo je upoznavanje svih aktera na lokalnom nivou sa postojećim mehanizmima koordinacije u prevenciji i borbi protiv korupcije, kao i sa obavezama državnih organa, organa lokalnih samouprava, civilnog društva i privrednih subjekata u ovoj oblasti.

U uvodnom obraćanju, Roman Prah, vođa projekta, istakao je značaj sinergije između svih aktera u prevenciji i i borbi protiv korupcije – između lokalnih samouprava, državnih organa i organizacija civilnog društva. On je naglasio važnost razvijanja i primene lokalnih antikorupcijskih planova kako bi se ova borba što uspešnije sprovodila. “Pored preventivnih mera, o kojima danas razgovaraju učesnici ovog skupa, moram da pomenem i novi Zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije koji je u primeni od 1. marta ove godine, a sa kojim je Srbija pristupila sistemskoj borbi protiv korupcije”, istakao je Prah.        

Učesnicima su predstavljeni i međunarodni principi i primeri dobre prakse u vezi sa radom džavnih i lokalnih organizacija u borbi protiv korupcije, njihovom koordinacijom i saradnjom sa civilnim društvom. Predavači su bili Nemanja Nenadić i Simona Habič, iz Transparentnosti Srbije i Transparentnosti Slovenije.

U radu u grupama, učesnici su analizirali mehanizme prevencije i borbe protiv korupcije na konkretnim primerima, kao i pojedine aktivnosti na primeni i daljem razvijanju lokalnih antikorupcijskih planova.

Skupu u Nišu prisustvovali su predstavnici institucija i organizacija iz Niša, Vranja, Leskovca, Lebana, Zaječara, Sokobanje i Vladičinog Hana. U Kraljevu su učestvovali predstavnici iz Kraljeva, Kruševca, Kragujevca, Jagodine, Leskovca, Užica, Čajetine, Tutina, Novog Pazara, Varvarina i drugih gradova iz okolnih okruga.