Disable Preloader

Novosti

O sprečavanju sukoba interesa i kontroli imovine i prihoda funkcionera u predškolskim ustanovama

 

Obuka, 14. po redu na kojoj su učestvovali predstavnici predškolskih ustanova iz Beograda, organizovana je u saradnji projekta, Agencije za borbu protiv korupcije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Predstavnici beogradskih predškolskih ustanova prisustvovali su obuci „Sprečavanje sukoba interesa i kontrola imovine i prihoda funkcionera“ koja je održana 29. januara 2019. u prostorijama Informativnog centra Evropske unije (EUIC).

Prisutne direktore i sekretare predškolskih ustanova pozdravio je Roman Prah, vođa projekta i istakao značaj poštovanja procedura javnih funkionera u skladu za Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Tokom obuke učesnici su stekli potrebna znanja o pravnom, praktičnom i proceduralnom aspektu sukoba interesa i kontroli prihoda i imovine, kako bi ispunili svoje obaveze propisane Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Predstavljene su im obaveze funkcionera u oblasti sprečavanja sukoba interesa, kako se vodi postupak utvrđivanja povrede odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka. Učesnici su, takođe, upoznati sa prijavljivanjem imovine funkcionera, značaju javnih nabavki itd.

Obuku su vodile Miroslava Cetina, Milica Lazić i Jasmina Ćirković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Od marta 2018. godine održano je 14 obuka u 12 gradova širom Srbije na kojima je učestvovalo oko 700 učesnika - direktori i sekretaripredškolskih ustanova, direktori i sekretari osnovnih, srednjih i visokih škola, kao i dekani i sekretari na fakultetima.