Disable Preloader

Novosti

Obuka o obradi i analizi podataka

 

Tokom obuke učesnici su se upoznali sa izazovima u prikupljanju i obradi podataka, kao i besplatno dostupnim alatima koji obradu i analizu čine efikasniji

Predstavnici iz brojnih državnih institucija prisustvovali su obuci „Obrada i analiza podataka“, koja je u organizaciji projekta, održana od 6-7. februara 2019. u prostorijama Srpsko-korejskog informatičkog pristupnog centra (SKIP) Beogradu. Prisutne je pozdravio Roman Prah, vođa projekta i istakao značaj obuke tokom koje će biti u prilici da unaprede svoje veštine u obradi i analizi podataka u poslu kojim se bave sa posebnim akcentom na otkrivanje slučajeva korupcije.

Na obuci je učestvovao 31 državni službenik koji se svakodnevno bave prikupljanjem, obradom i analizom podataka potrebnih za pripremu različitih izveštaja i sprovođenja analiza na osnovu kojih je moguće utvrditi i prikazati vrednosti i trendove u kretanju korupcijskih pojava, eventualne korelacije, utvrditi i ukazati na korupcijske rizike i moguća kršenja propisa, kao i nesvrsishodnost u trošenju javnih sredstava.

Ovom obukom dodatno su unapređene analitičke veštine učesnika, veštine prikupljanja i obrade podataka u realnom okruženju kao i pristupanje bazama otvorenih podataka. Tokom obuke učesnici su se upoznali sa izazovima u prikupljanju i obradi podataka, kao i besplatno dostupnim analitičkim alatima koji obradu i analizu čine efikasnijim.

Predavači su bili Nemanja Nenadić iz NVO Transparentnost Srbija i Aleksandar Ivić, IT ekspert za e-upravu, procese i otvorene podatke koji su koncipirali obuku tako da pruži učesnicima dovoljno teorijskih a pogotovo praktičnih znanja, kako bi kroz individualni rad na računarima primenili softverske alatena konkretnim setovima podataka.