Disable Preloader

Novosti

Nove obuke operativnih timova posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije

 

Ovom projektnom aktivnošću pružena je značajna podrška predstavnicima svih institucija koje se svakodnevno bore protiv korupcije

Više od 60 tužilaca i policijskih službenika iz četiri apelacije u kojima su formirana odeljenja za suzbijanje korupcije prisustvovalo je seminarima operativnih timova koji su održani tokom septembra 2019. u Nišu (12-13.9.) i Beogradu (16-17.9.) u organizaciji projekta Prevencija i borba protiv korupcije i Kancelarije za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u okviru Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (OPDAT).

Obuke su organizovane u cilju jačanja kapaciteta državnih institucija u primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, čija je primena počela 1. marta 2018. godine.

Pored razmatranja primene primene novog Zakona o organizaciji i nadležnosti, državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, učescnici su razmatrali delotvornost koncepta multidisciplinarnih timova kao i delotvornost upravljanja udarnom grupom. Tema razgovora bio je i nivo saradnje i koordinacije između tužilaca, policijskih istražitelja i službenika za vezu koji su dodeljeni posebnim odeljenjima.

Obuke su vodili Miljko Radisavljević, zamenik Republičkog javnog tužioca i rukovodilac Odeljenja za borbu protiv korupcije, Darko Luković, načelnik Odeljenja za borbu protiv korupcije, Uprava kriminalističke policije, MUP Srbije u saradnji sa Džejmsom Mejom, ekspertom u oblasti represije korupcije i Volterom Perkelom, federalnim tužiocem i pravnim savetnikom u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Ovom projektnom aktivnošću pružena je značajna podrška predstavnicima svih institucija koje se svakodnevno bore protiv korupcije.