Disable Preloader

Novosti

Obučene buduće udarne grupe – novo oružje u borbi protiv korupcije

 

Nakon intenzivnih obuka više od 230 učesnika o tehnikama finansijskih istraga, udarne grupe su spremne da istraže i krivično gone složene slučajeve korupcije.

Dizajnirana kao studija slučaja, trodnevna obuka “Tehnike finansijske istrage” vodila je stručnjake različitih profila kroz jedanaest koraka finansijske istrage na način koji simulira rad budućih udarnih grupa. Kao rezultat, udarne grupe će biti osposobljene da efikasno identifikuju i prate imovinu proisteklu iz krivičnog dela i pruže materijalne i posredne dokaze koji mogu biti izvedeni u krivičnom postupku.

Predavači, sastavljeni od međunarodnih eksperata i javnih tužilaca, sa značajnim iskustvom i znanjem u oblasti finansijskog kriminala, delili su sa učesnicima iskustva iz prakse. “Obuka mi je pružila nove veštine koje će podići nivo kvaliteta u preduzimanju predistražnih radnji, efikasnost korišćenja ljudskih resursa, brže dolaženje do informacija i dokaza”, rekao je jedan od učesnika.

Posebna odeljenja za borbu protiv korupcije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, uspostavljena u okviru viših javnih tužilaštava na osnovu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorirma i korupcije, moćiće od 1. marta da formiraju udarne grupe za određene istrage finansijskog kriminala. Osim specijalizovanog tužioca i eksperta finansijske forenzike, udarna grupa će uključivati i stručnjake iz drugih državnih organa koji mogu doprineti istragama.

Obuke su uključile 72 učesnika iz tužilaštva, 71 iz policije i 64 učesnika iz viših sudova iz sve četiri apelacije. Pored toga, na obukama su učestvovali i predstavnici državnih organa koji će zbog svojih posebnih veština i znanja učestvovati u radu budućih udarnih grupa – Agencije za borbu protiv korupcije, Uprave za sprečavanje pranja novca, Uprave carina, Poreske uprave i Poreske policije.

Projekat za prevenciju i borbu protiv korupcije, koji finansira EU, organizovao je obuke u saradnji sa Pravosudnom akademijom.