Disable Preloader

Novosti

Dobra koordinacija, uspešna saradnja

 

Zajedničko planiranje i razmena informacija između međunarodnih donatora, razvojnih agencija i državnih organa doveli su do jačanja veština neophodnih za uspešnu implementaciju novog zakona o borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Primena Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije započela je 1. marta, a regionalni centri u Nišu i Beogradu već su započeli istrage. Međutim, timovima će biti potrebne dodatne veštine kako bi se multidisciplinarni pristup koji Zakon donosi ostvario u punom kapacitetu.

Ministarstvo pravde Republike Srbije je 22. marta, u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom i Pravosudnom akademijom, organizovalo koordinacioni sastanak sa donatorima i razvojnim agencijama koje vode projekte koji podržavaju primenu Zakona. Ministarstvo je sazvalo sastanak kako bi se nastavilo usklađivanje rasporeda i tema iz drugog kruga treninga i radionica u posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije u okviru pravosuđa u sva četiri regionalna centra, kao i širok opseg potencijalnih članova udarnih grupa.

Predstavnici Kancelarije za razvoj, pomoć i obuku Tužilaštva (OPDAT) američkog Ministarstva pravde, Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) i OEBS, složili su se da dele ideje i rasporede sa IPA projektom Prevencija i borba protiv korupcije, što bi, s druge strane, pomoglo Ministarstvu pravde da razvije generalni vremenski okvir i format treninga i radionica, kao i njihove nastavne planove i programe. Pored toga, Ministarstvo pravde će nastaviti da organizuje koordinacione sastanke između zainteresovanih strana u narednom periodu.